donderdag 28 mei 2009

5 minuten politieke moed

Nu zou u het toch stilaan moeten weten. Voor wie u gaat stemmen zondag, bedoel ik. Ik vind die reclamespot waarin zo een aftelrijmpje wordt gebruikt dat eindigt met 'op den deze stemme kik" wel origineel en veelzeggend. Ik kan mezelf niet helemaal voorstellen dat een mens totaal ondoordacht een stem uitbrengt, maar een heel aantal mensen hebben waarschijnlijk al een tijdje mentaal afgehaakt na het politieke circus dat we in ons land te zien kregen. En dan nog interesse opbrengen voor zo'n-ver-van-mijn-bed show (tenminste dat denken velen toch) als de Europese verkiezingen? Pfff. We hadden het er nog over onder collega's, dat het politieke moed vergt om het Europese project te verdedigen tegenwoordig, want kritiek spuien op Europa slaat veel meer aan bij de mensen. Wel, ik beken kleur: ik ben een "Europeanist", zoals ik ooit eens door een Amerikaan tijdens een discussie aan Columbia University werd genoemd en dat was in zijn eigen ogen zeker geen compliment! Maar hey, het kan erger: werd Obama niet door het McCain team een 'Communist' genoemd ergens in het heetst van de strijd?

Enfin, moest u nog niet weten voor welke partij te stemmen, dan brengt de stemtest van de Standaard misschien raad. Die stemtest kan in deze verkiezingscampagne waarin kandidaten erg hun best lijken te doen om het vooral niet over moeilijke thema's en netelige kwesties te hebben, toch een beetje een leidraad bieden.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar ik vrees dat u al geeuwend heeft afgehaakt wegens politieke desinteresse. Uw volste recht natuurlijk! U heeft beslist heel wat andere dingen aan uw hoofd. Het gras maaien, examens opstellen of verbeteren, naar Roland Garros kijken, blokken (al vermoed ik dat er weinig studenten tussen mijn lezerspubliek zitten), belastingsaangifte invullen, ... Doen, zou ik zeggen, maar terwijl u Federer of Safina (mijn favorieten) aanmoedigt, door de gangen bij Brico loopt op zoek naar een cadeautje voor een handige papa, de nieuwe Maes uitprobeert op een terrasje (laat gerust weten wat u ervan vindt als u hem al geproefd heeft), de brooddozen van de kinderen vult met een gezonde lunch of een leerling buist, kan u misschien toch best even nadenken voor wie u op 7 juni gaat stemmen. 5 minuten politieke moed, meer is daarvoor niet nodig. Ik doorbreek mijn blogstilte graag voor deze oproep om een goed doordachte stem uit te brengen. In navolging van de politici, durf ik me zelfs aan beloftes wagen: ik zal er zijn voor u na 7 juni. Hier op mijn blog, wel te verstaan.