maandag 11 juni 2007

Nederland-buitenland




Onlangs een lang weekend in Nederland doorgebracht. ‘t Is toch echt het buitenland, want in Nederland vielen mij deze dingen op:

In Nederland mag je nog roken op restaurant: ik altijd maar denken dat Nederlands moderner zijn, maar op dit vlak laten wij hen dus ‘poepje ruiken’. Die sigarettenrook bij het eten kan ik echt wel missen.

De burgemeester van onze stad, heeft voor het systeem van parkeren duidelijk de mosterd in Nederland gehaald. In Leiden, Delft, Den Haag, Scheveningen, Katwijk,… wijzen bordjes de bezoekers de weg naar ondergrondse parkings en duiden meteen ook aan welke al vol zijn of niet. Sinds een jaartje ofzo ook in Leuven.

In Nederland lijkt iedereen te fietsen en wel met heel mooie fietsen, niet op een wrak van Velo. Nergens zoveel verschillende mooie fietstassen gezien. Ik ben trouwens op zoek naar een mooie praktische fietstas. Had er daar 1 moeten kopen.

In Nederland heet confituur ‘jam’, wat voor verwarring zorgde bij dochterlief die geen ‘jam’ wilde tot ze zag dat het confituur was… Toen herinnerde ze zich heel wijs dat ze dat rare woord ‘jam’ ook al eens in een verhaaltje had gehoord.

In Nederland gaven ze ons ergens in een restaurant het Engelstalige menu omdat ze niet hadden verstaan dat we dezelfde taal spreken… Maar wat we uiteindelijk op ons bord kregen, was heel lekker.

Trouwens, in Nederland heb ik heel lekker gegeten – in tegenstelling tot wat je zou verwachten gezien het bedenkelijke culinaire imago van dat land. Het ontbijtbuffet in het hotel was yummie! Ik heb me daar telkens zo vol gepropt dat het niet meer schoon was. Ook dochterlief deed dat graag – de fruitsla was haar favoriet.

In Nederland eten ze geen choco maar pindakaas en hagelslag op de boterham. Jakkes. Gelukkig was er buiten dat nog heel veel anders waar je kon uit kiezen.

In Nederland zijn ze wat ‘veramerikaanster’ dan in Belgie. Er zijn bijvoorbeeld al meer ‘bagelshops’. Opnieuw yummie! En we hebben er ook “Ben en Jerry”ijs uit Vermont gegeten. Nog meer yummie!

In Nederland is er geen VTM op TV (niet getreurd), en ook geen VT4 . Dus miste ik mijn wekelijkse zondagavondafspraak met H. en companen in Miami: de enige tv-reeks waarvoor s. en ik samen voor de buis in de zetel ploffen.

In Nederland hebben ze heel veel soorten ‘peperkoek’, wat ze dan ontbijtkoek noemen. N. neemt nu dus ontbijtkoek van ‘Kapitein Koek’ mee naar school als vieruurtje.

In Nederland is de kust niet volgebouwd met appartementen. Is er ook geen file naar ‘de kust’. Heb er in Katwijk-aan-zee een perfecte dag-aan-zee doorgebracht (terwijl s. in Leiden op een conferentie zat). Gelukkig was er een Kruidvat in de buurt, want de aftersun hadden dochterlief en ik na een ongeplande, heel zonnige, dag aan het strand echt nodig.

In Nederland hebben ze heel lekkere stroopwafels (bizar genoeg hebben wij die leren eten in de US – heerlijk in de winter: een stroopwafel opwarmen bovenop een tas warme dampende thee), maar voor chocolade moet je in Belgie zijn.

In Nederland zijn Belgische bieren blijkbaar ‘in’, maar ook duidelijk een ‘exportprodukt’ met een prijskaartje navenant.

Ook in Nederland is er file naar de Ikea op een brugdag.

In Nederland staat er in elk café ook gewoon een glaasje melk op de drankkaart. Zouden ze hier ook moeten invoeren, zeker voor de kids, zodat die bij een cafebezoekje niet altijd veel te gesuikerde drankjes naar binnen werken.

In Nederland hebben ze veel charmante oude en ook blitse nieuwe windmolens.

In Nederland draagt niemand nog klompen, maar ze proberen dat wel wijs te maken aan de toeristen.

In Nederland hebben straatnamen op de universiteitscampus ronkende namen als de “Einsteinweg” en de “Max Planck-straat”, wat toch iets indrukwekkender klinkt dan de ‘Celestijnenlaan’ of de ‘Van Evenstraat’.

In Nederland gebruiken ze die kleine bruine eurocentjes van 1 en 2 cent liever niet. Dus ronden ze de prijs (naar boven of onder) af. Zouden de zuinige Nederlanders hebben uitgerekend dat dat in hun voordeel uitkomt?

Over geld gesproken, in Nederland ‘ga je geen geld afhalen aan de bancontact’, maar ga je gewoon ‘even pinnen’.

In Nederland: was ‘t Pinsterweekend heel plezant!