maandag 17 januari 2011

To ski or not to ski?

 
Posted by Picasa


We gingen op sneeuwvakantie. Ik zeg dus sneeuw-, niet skivakantie. Alhoewel het voor de anderen in mijn reisgezelschap wel een skivakantie was. Ikzelf waag me niet op de latten. Dat gaat mij allemaal te snel en het angstzweet breekt mij al uit als ik alleen al denk aan die akelige liftjes die je dan moet nemen. 'Pannenkoekenliften' noemen ze dat dan, waarschijnlijk in een poging om het wat aantrekkelijker te laten lijken, maar zo'n dingen bezorgen mij werkelijk nachtmerries. Ik denk dan meteen dat ik er als enige in heel de bende zal in slagen om zo klungelig te zijn om daarvan af te vallen. Jaaaaren geleden toen ik Manlief, die toen nog gewoon Lief was, nog niet lang kende, zorgde dat niet-skien van mij wel eens voor wrijving, want Manlief deed het wel graag en zijn broers ook en als er dan over skivakanties werd gepraat, werd er altijd een beetje (al dan niet stilzwijgend) in mijn richting gekeken als de spelbreker, die niet skiede en ook niet wilde leren skien. Manlief zelf pushte mij helemaal niet in de richting. Hij wist wel beter nadat we 1 keer samen waren gaan langlaufen in de Ardennen en ik daar bij elk heuveltje met een helling van meer dan 1% het al gigantisch steil vond en mij dan telkens op niet elegante wijze in de kant liet vallen. Het was een geweldig romantische dag, waarop we de lekkerste sardientjes uit blik ooit aten en ...Manlief leerde dat ik niet gemaakt ben voor sporten met latten onder mijn voeten. Nu, ik heb Manlief nooit tegengehouden om te gaan skien. Hij ging dus als student met vrienden en later toen we in de VS woonden, ging hij af en toe een dagje skien in de Catskills op een paar uurtjes rijden van ons. Toen kwam Dochterlief en sindsdien had Manlief niet meer geskied. Dit jaar zouden we een poging ondernemen omdat Dochterlief ruim oud genoeg is om het ook te leren. We zouden samen met vriendin B en haar gezin gaan zodat de kids samen op les konden, de mannen samen op de latten en de niet-skiende vrouwen samen op de lappen ;-) Maar we begonnen veel te laat aan de planning en besloten dus om het uit te stellen tot volgend jaar wanneer we wel nog voldoende keuze zouden hebben om een betaalbare en goede vakantiewoning te vinden.
Ondertussen had ik door het bladeren in de brochures toch wel zin gekregen om op sneeuwvakantie te gaan (vooral op vakantie gaan) en bleef ook schoonbroer aandringen om toch eens samen op skivakantie te gaan. Ik had het vermoeden dat Dochterlief die gelukkig wat sportiever is aangelegd dan haar moeder het wel fijn zou vinden. Dus boekte ik voor de tweede week van de kerstvakantie een hotel voor ons drietjes, mijn 2 schoonbroers en de 11jarige zoon van de vriendin van schoonbroer. Ik zou dus de enige vrouw en de enige niet-skier in het gezelschap worden. Maar de Jungfrau regio is gewoon zo geweldig mooi dat ook niet-skiers er helemaal hun gading kunnen vinden. Bergdorpjes als Grindelwald, Wilderswil en Murren zijn werkelijk uiterst charmant. Ik was op slag verliefd op al die houten huisjes en schoot heel veel kiekjes. En het uitzicht vanop de Schilthorn op net geen 3000m hoogte op de omringende bergtoppen was adembenemend mooi!
Ons hotel lag een eindje van de pistes, waarover de schoonbroers wel eens mopperden, maar de verbindingen met de trein en bus waren goed georganiseerd (en in begrepen in de prijs van de skipas). Ikzelf vond de ligging van het hotel met heel mooi uitzicht op de Jungfrau zelve en zonder teveel commerciele drukte in de buurt precies een plus. Alleen dat we er 's morgens vroeger moesten opstaan dan anders om op tijd met Dochterlief in de skiles te zijn en zodoende weinig tijd hadden om van het uitgebreide ontbijtbuffet te genieten stak me wat tegen. Ja, u weet al dat ik geen ochtendmens ben. Maar ik had nooit gedacht dat ik daar 5 dagen zou verblijven zonder te internetten, te mailen, kranten te lezen, tv te kijken en dat alles geen sec te missen. Het was heerlijk om even weg te zijn van alles en alleen maar de longen te vullen met frisse berglucht en van de zon te genieten (heb me terplaatse een zonnebril aangeschaft) en te zien hoe Dochterlief inderdaad met reuzesprongen vooruitgang boekte bij de lieve Nederlandstalige skijuf. De door Dochterlief bijzonder gevreesde lange autorit viel heel goed mee, zonder DVD speler! (ze las, zong, luisterde naar de CD's van het Geluidshuis en keek zich de ogen uit). Kortom, ze kijkt al uit naar een volgende keer op skivakantie. Ikzelf ben er nog niet helemaal uit. Ja, het was een mooie en deugddoende vakantie en neen, ik heb me daar geen seconde verveeld ook al skiede ik niet. Maar het was er ook allemaal behoorlijk duur en als ik dan denk aan de andere reizen die we voor hetzelfde geld kunnen maken... Trouwens, heel veel dank aan vriendin B voor het uitlenen van de skikleren voor Dochterlief. Dat vind ik nog zo iets voor de minzijde van een skivakantie: de kost van die kleren en dan vooral voor kinderen, want die groeien daar zo snel uit. En jullie, staan jullie graag op de latten? To ski or not to ski?