dinsdag 27 juli 2010

hej

Ik had het altijd al wel gedacht, dat ik van Zweden zou houden. Dat deed ik al voor ik er ooit was geweest. Het was dus voor Stockholm moeilijk om de torenhoge verwachtingen die ik van de stad en haar mensen had in te lossen. Werkelijk iedereen met wie ik praatte die hier al eens was geweest, was enthousiast. Dus... viel de aanblik bij de aankomst zondagavond wat tegen. Plots stond ik in een grijze stad, waar de peperdure hotelkamer toch maar vrij basic bleek te zijn. Dat het hier duur is, ja, daar was ik ook voor gewaarschuwd, maar daar was ik -dacht ik- mentaal op voorbereid. Maar toch was het even slikken.
Nu ben ik hier de derde dag en jawel, ik blijk toch wel veel van deze stad en de way of life hier te houden. Dat de zon nu van de partij is maakt natuurlijk ook al een heel verschil. Niet dat ik al heel veel heb gezien, want het grootste gedeelte van mijn tijd hier breng ik binnen de muren van het (overigens mooie) congresgebouw door. Maar wie houdt er niet van een land waar de mensen 'hej' zeggen en waar eenvoud en gevoel voor goeie smaak duidelijk te zien zijn in de charmante winkeltjes en restaurantjes, waar ze in het groene denken mijlenver voorlopen op België en waar je zowat overal met credit card kan betalen (waardoor de kopzorgen over de dure rekeningen pas later op de maand in de brievenbus vallen ;-)
Eerst nog focussen op zoveel mogelijk kennis absorberen op deze megagrote, interessante 5jaarlijkse bijeenkomst van dat rare volkje dat de Ruslandkundigen zijn ;-) Klinkt voor de meeste mensen waarschijnlijk werkelijk oersaai om hier van 's morgens tot 's avonds van het ene panel naar het andere te laveren om te discussiëren over de Poetin-Medvedev tandem, de recente ontwikkelingen in Kyrgizië, de pan-Europese veiligheidsstructuur door de ogen van Moskou etc. Maar hej, ik vind dat hier ongemeen boeiend. Wel supergigantisch jammer dat Gorbatsjev gisteren niet is komen opdagen voor de openingsspeech. Hij moest om gezondheidsredenen cancellen. Jammer, maar dat houdt ons niet tegen om hier nog de rest van de week door te gaan met het Rusland van vandaag, gisteren en morgen te analyseren. Daarna tijd voor echte vakantie, hier in Zweden. Conferentiegroeten uit de Zweedse hoofdstad.