vrijdag 9 oktober 2009

vakantiekiekjes uit het noorden

Omdat een echt vakantieverhaal er niet van komt, hieronder wat beelden van die andere vakantie die we ook in het noorden doorbrachten,namelijk in de Duitse hanzestad Luebeck. We zagen er weinig toeristen en dat verwonderde ons, want dit stadje is echt charmant. Misschien had het te maken met het feit dat het nog begin juli, en dus nog geen schoolvakantie in Duitsland was.
Om elke hoek wachtte wel een straatje met mooie oude huizen. Dochterlief raakte er -samen met ons- in de ban van de middeleeuwse hanzesteden, een concept waarvan we ons nog wel wat herinnerden uit de geschiedenislessen, maar dat hier wel heel erg goed werd uitgelegd in het museum in de Holstentor en dat nog er levendig aanwezig was in de vele historische gebouwen.
We voeren er niet in echte hanzestijl naartoe langs 1 van de vaarroutes van destijds van Brugge naar Luebeck, maar maakten er een moderne mix van allerlei vervoersmiddelen van, wat het nog meer tot echt reizen maakte. Met de bus naar het station van Leuven, vandaaruit de trein naar de luchthaven, dan van Brussel naar Hamburg gevlogen, waar we ons dan met de S-bahn verplaatsten van de luchthaven naar het station en van daar dan de trein naar Luebeck namen (en om weer huiswaarts te gaan dat alles in de omgekeerde richting met het verschil dat we toen aan de luchthaven werden opgepikt omdat het erg laat werd voor de vermoeide dochter). In Luebeck zelf maakten we gebruik van de bus om ons van ons vakantie-appartementje te verplaatsen naar de bezienswaardigheden. Dat het appartementje werd verhuurd door een mevrouw met een dochter van 9, was een fijne verrassing voor dochterlief, die -zoals alleen kinderen dat kunnen- over de taalbarriere heen vriendschap sloot met het meisje.
Hou je van Brugge, maar vind je het daar soms (of meestal) te toeristisch? Dan is Luebeck zeker een stad die jou ook zal bekoren. En bijna vergeten: het ligt dus echt wel vlakbij de Oostzee, waar je in van die strandkorven kan zitten genieten op het strand. Om van de Oostzee optimaal te genieten hadden we niet echt genoeg tijd tijdens ons verblijf in Luebeck en was het weer ook een beetje te wisselvallig. Dat vond ik best wel jammer, maar ik had toen nog geen idee dat ik 2 maanden later wel zou kunnen genieten van een zonnige dag op het strand aan de Oostzee, weliswaar niet in Duitsland, maar in Rusland! Maar daarover een andere keer meer.
Er loopt overigens momenteel een film in de Belgische bioscopen die zich afspeelt in het oude Luebeck: de Buddenbrooks, een film gebaseerd op het gelijknamige boek van de Nobelprijswinnende Thomas Mann. Ik heb de film nog niet gezien, noch het boek gelezen. Wie 1 van beide wel -of beter nog: beide!- heeft gedaan, mag me altijd zijn mening geven.

 
Posted by Picasa