dinsdag 8 september 2009

goed gestart?

Of dochterlief goed gestart is aan het nieuwe schooljaar, vragen mensen. Heel goed, zo goed dat ik amper heb gemerkt dat ze terug moest wennen aan het naar school gaan. Integendeel, het lijkt haar veel deugd te doen, terug de routine, terug nieuwe dingen leren, en vooral terug met de vriendinnetjes spelen. Vandaag riep ze "joepie, het is dinsdag, dus heb ik huiswerk!" (op woensdag en vrijdag hebben ze geen huiswerk). Naar het tweede leerjaar gaan is zooo anders dan die stap naar het eerste leerjaar. Vorig jaar moest zij, en ook wij, in deze periode wennen aan agenda nakijken, huiswerk maken, en dan ook nog tijd vinden om viool te oefenen,... Nu heeft dat allemaal al een plaats en tijd. In plaats van maan-roos-vis toestanden toen, leest Dochterlief nu elke avond in bed zelf in een boek.
Natuurlijk was de vakantie fijn, boordevol gevuld met 1001 heel erg afwisselende activiteiten, overgoten met de nodige portie zonneschijn deze zomer. Maar naar school gaan, doet ze ook graag, heel graag zelfs. Hopelijk blijft dat nog lang zo, want een schoolmoe kind dat zou mij als ouder vreselijk moeilijk vallen om mee om te gaan. Ik hoop stiekem dat het graag naar school gaan een beetje genetisch is bepaald, want dan zit het hier tenhuize Autumn Leaf wel snor, zowel van de kant van de mama als de papa. Helaas, hoor ik van ouders van oudere kinderen wel eens verhalen over hoe dat absoluut niet vanzelfsprekend mee met de paplepel wordt doorgegeven, die goesting om te leren en studeren.
Autumn Leaf zelf gaat een paar daagjes richting Berlijn om daar op een conferentie hopelijk ook weer nog heel veel nieuwe dingen te leren.
ps. Het reisverhaal over Duitsland dat werd aangekondigd in de vorige post hebt u nog tegoed.