donderdag 16 juli 2009

Vos en Haas

Het beloofde verhaal komt er echt wel. Maar tot nu toe is het nog niet echt vlot uit mijn pen gelopen. Heel moeilijk om in zo'n verhaal de juiste balans te leggen. Dus ik vraag nog even uw geduld.

In de tussentijd iets heel anders. Dochterlief heeft de smaak van het lezen echt te pakken. En waar begon het allemaal mee? Met dit boek:
Het Dikke Boek van Vos en Haas. Echt super! Ze heeft er maanden over gedaan om die kanjer van een boek uit te lezen. Maar het was genieten van elke bladzijde. Heerlijk uitgewerkte personages en ook heel erg fijn woordgebruik waar de beginnende lezer echt veel van opsteekt. Ook heel mooie illustraties.
Heel mooi meegenomen is ook dat heel onopvallend het boek steeds een beetje moeilijker wordt hoe verder je leest.
De thema's die aan bod komen passen helemaal in de leefwereld van het publiek en zijn ook voor volwassenen heel herkenbaar (Haas die zichzelf plots lelijk vindt en stikjaloers is op Pluis, een eekhoorn uit de stad die de harten van de mannen in het bos sneller doet slaan, is bijvoorbeeld een heerlijke episode voor de mama's die meelezen.) Vos en Haas en hun vrienden worden tijdens het lezen als het ware echte vrienden voor de lezer. Je leert hun goede en minder goede eigenschappen kennen en beleeft allerlei avonturen mee.
Dochterlief begon eraan ergens in januari, luidop lezend, vaak voorlezend voor mama of papa en eindigde het boek enkele maanden later aan een veel hoger leestempo en met de kunst van het stillezen onder de knie. Een schitterend boek om je leescarriere mee te beginnen.