woensdag 20 augustus 2008

eerste keren

Het eerste levensjaar hou je het als nieuwbakken ouders nog allemaal netjes bij: wanneer baby de eerste keer de nacht heeft doorgeslapen, zich heeft omgerold, heeft gekird van het lachen, fruitpap eet, kruipt, "papa" (komt meestal voor "mama" tot grote frustratie van de moeders) zegt, wankele stapjes zet... Ook in de peuterjaren volgen er nog veel 'eerste keren' waarvan kiekjes worden genomen of filmpjes worden gemaakt. Daarna worden fototoestel en camera wat minder frequent bovengehaald. Maar er zijn toch nog de klassiekers die worden vastgelegd: het paaseieren zoeken, de komst van de Sint, het opzeggen van de nieuwjaarsbrief, het versje voor moederdag, het uitblazen van de 3,4,5,6 verjaardagskaarsjes,...
Misschien is het omdat ik er maar eentje heb, maar ik geniet ook van al die andere eerste keren. Dus ik neem me voor om ze nu ook beter te documenteren. Vorige zomervakantie was er het leren fietsen zonder zijwieltjes. Deze zomer was er het leren touwtje springen (en vaststellen dat ik het zelf niet meer zo goed kan als destijds op de speelplaats). Er was deze zomer ook de eerste keer minigolf spelen en pingpongen op vakantie in Duitsland, de eerste keer de Olympische Spelen volgen. Andere eerste keren in de eerste helft van 2008? De eerste keer dat ze zelf spontaan de tafel dekte, dat ze een heuse choreografie uittekende op papier, dat ze op een podium meedeed aan een dansoptreden, dat ze haar haar opstak met een grote speld en er dan plots 2 jaar ouder uitzag, dat ze privacy wilde op het toilet en de deur dus niet meer wagenwijd liet openstaan, dat ze naar zwemles ging, dat ze na 1 dag al vriendjes maakte in een nieuwe groep, dat ze op de spelcomputer van papa mocht spelen, dat ze thee dronk (lindebloesem), dat ze naar Peter en de wolf luisterde, dat ze het onderscheid tussen stalagmieten en stalagtieten leerde, dat ze een papier op haar kamerdeur hing en daarop "niet binnenkomen" schreef, dat ze als iemand jarig was ook vroeg welk sterrenbeeld dat is, dat ze op een veerboot zat, dat ze naar een optreden van de Ketnetband ging en elk liedje bleek kunnen mee te zingen, dat ze tot helemaal boven in het touwenklimrek durfde, dat ze zei "zet de kinderliedjes maar af, ik luister wel mee naar de grotemensenradio", dat ze 10 dagen lang niet duimde (behalve in bed)... Ik kan nog eindeloos doorgaan.
Eergisteren heeft ze haar eerste melktand gewisseld. Dus nu kan ze met zo'n schattige opening in haar gebit aan die andere grote eerste keer beginnen: het eerste leerjaar. Maar eerst nog 11 dagen om nog eindeloos veel andere eerste keren te beleven.
Ik wens ieder van jullie nog heel veel memorabele eerste keren toe!