maandag 28 juli 2008

waar u wel vaker met de nationale driekleur kan zwaaien

Op het nippertje werd de eer van ons wielergekke landje dan toch nog gered door een Belgische overwinning op de Champs Elysees. Als u een nationaliteitsverandering overweegt - niet alleen omdat u al dat politieke gepalaver beu bent - maar vooral omdat er op sportief vlak zo weinig gelegenheden zijn om trots met de driekleur te staan zwaaien nudat Kim en Justine zijn gestopt en ook Tia en die andere Kim niet in topvorm blijken te verkeren, om dan nog te zwijgen over de Rode Duivels, dan moet u misschien overwegen om het Russische staatsburgerschap aan te vragen.
Alleen al in 2008 kunnen ze dit voorleggen:
-Wereldkampioen ijshockey: een sport die hier niet op veel enthousiasme kan rekenen, maar toch ontzettend veel fans heeft wereldwijd van Canada tot Slovakije.
-Zenit Sint-Petersburg, tot voor kort een voetbalploeg waarvan nog niemand had van gehoord, won de UEFA Cup.
-De prestaties van de Russen op het EK voetbal zijn u wellicht ook niet ontgaan. Pavljutsjenko,Arsjavin en co. schopten het tot in de halve finale, waarin ze-toegeven- compleet onderuit gingen.
-En als dat alles u nog niet kan overtuigen, neem dan eens de WTA tennis ranking bij de hand. In de top 20 staan maar liefst 8 Russische speelsters. Broer en zus Safin(a) zijn mijn persoonlijke favorieten uit het Russische tenniswereldje.
Ter info: de eerste Belgische vindt u op de 69ste plaats in die ranglijst.

En dan moeten de Olympische Spelen nog beginnen. Om nog wat extra motivatie mee te geven aan de Russische atleten, werd vorige week aangekondigd dat de geldprijs verbonden aan een gouden medaille wordt opgetrokken tot 100.000 Euro (een verdubbeling van het bedrag in vergelijking met de vorige Olympische Spelen). Bij de vorige editie won Rusland 27 keer goud, 27 keer zilver en 38 keer brons.
Geen probleem om de premie op te trekken. Geld genoeg in de staatskas, waar de petrodollars binnenstromen. Voor de economisten onder u: Rusland had in het eerste kwartaal van dit jaar een groei van maar liefst 8.5%!! Er is dus ook wat geld in kas om iets moois te maken van de Olympische Winterspelen die in 2014 door Rusland worden georganiseerd.

Zegt sport u weinig? Misschien eerder een Eurovisiesongfan? (Ik kan me amper inbeelden dat die fans dikgezaaid zijn in Belgie, maar je weet maar nooit). Wel, in dat geval geef ik graag mee dat Rusland het liedjesfestival won. Zanger Dima doet menig Russisch vrouwenhart sneller slaan, naar verluid.
Maar dat doet niet alleen die zanger, maar ook ex-president, huidig premier Poetin. Tja, over smaak valt niet te discussieren.

Er zijn dus wel degelijk enkele grote culturele verschillen. En daar knelt nu precies het schoentje. Misschien toch nog niet massaal naar de Russische ambassade in Ukkel trekken om dat staatsburgerschap aan te vragen. Maar als u nog eens echt aan den lijve wil ondervinden hoe een ijzige Koude Oorlog ontvangst voelt, dan raad ik u zo'n bezoek aan dat consulaat wel aan. Kan erg verfrissend zijn op zo'n zwoele zomerdag als deze. En dan bedenkt u wellicht dat we het al bij al toch nog niet zo slecht hebben in ons chaotische Belgenlandje.